Ułatwienia dostępu

Mazowiecki Oddział Okręgowy PCK

Program żywnościowy

Paczka żywnościowa

W skład wydanej jednorazowo paczki wchodzą co najmniej trzy artykuły z różnych grup towarowych, (warzywnych, owocowych, skrobiowych, mlecznych, mięsnych oraz cukier, tłuszcze oraz dania gotowe) zarówno dla osoby samotnie gospodarującej, jak i dla osoby w rodzinie.
Łączna ilość zestawu artykułów spożywczych w Podprogramie 2020 wynosi 42,87 kg.
W skład artykułów wchodzą:

Artykuły warzywne i owocowe:

  • Groszek z marchewką
  • Koncentrat pomidorowy
  • Buraczki wiórki
  • Powidła śliwkowe
  • Mus jabłkowy
  • Fasolka po bretońsku

Artykuły skrobiowe:

  • Makaron jajeczny świderki
  • Płatki owsiane
  • Ryż biały
  • Kasza jęczmienna
  • Herbatniki maślane
  • Kawa zbożowa rozpuszczalna

Artykuły mleczne:

  • Mleko UHT
  • Ser podpuszczkowy dojrzewający

Artykuły mięsne:

  • Szynka drobiowa
  • Szynka wieprzowa mielona
  • Pasztet drobiowy
  • Filet z makreli w oleju

Cukier:

  • Cukier biały
  • Miód nektarowy wielokwiatowy

Tłuszcze:

  • Olej rzepakowy