pultusk4PLAN DZIAŁAŃ TOWARZYSZACYCH  W ramach funkcjonowania Magazynu Mazowieckiego Oddziału Okręgowego Polskiego Czerwonego Krzyża w PUŁTUSKU (Oddział Rejonowy PCK w Pułtusku, ul. 3 Maja 3). "PO PŻ'' PODPROGRAM 2016

Realizacja działań zgodnie z umową POPŻ/O/4/2016 z dnia 10.08.2016 zawartą pomiędzy Agencją Rynku Rolnego a  Polskim Czerwonym Krzyżem.

PO PŻ 2014 -2020 jest finansowany ze środków Unii Europejskiej FEAD) i ze środków krajowych (budżet państwa) w odziale 85% i 15%. Alokacja Funduszu dla Polski na okres realizacji w latach 2014-2020 wynosi około 473 mln EUR (w cenach bieżących). Wkład środków krajowych w ynosić będzie około 83 mln EUR. W ramach Podprogramu 2016 do magazynów organizacjami pozarządowymi o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalny, w tym Polskiego Czerwonego Krzyża, trafi ponad 61 tys. ton artykułów spożywczych o łącznej wartości ponad 238 mln zł.

DZIAŁANIA W RAMACH ŚRODKÓW TOWARZYSZĄCYCH MAJĄCE NA CELU WZMOCNIENIE SAMODZIELNOŚCI I KOMPETENCJI
W ZAKRESIE PROWADZENIA GOSPODARSTWA DOMOWEGO

REALIZOWANY TEMAT:

  1. „Warsztaty kulinarne” dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów Kulinarnych , dietetyków pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych – zajęcia praktyczne
  2. „Warsztaty dietetyczne” i dotyczące zdrowego odżywiania – zajęcia teoretyczne

Planowane tematy WARSZTATÓW :

  1. Pierogi – tradycyjna polska potrawa w nowej odsłonie – zajęcia teoretyczne Prezentacja multimedialna                            
  2.  Festiwal pierogów – zajęcia praktyczne
  3.  Potrawy włoskie z wykorzystaniem polskich produktów- zajęcia teoretyczne
  4.  Pizza- tradycyjna włoska potrawa na 6 sposobów- festiwal pizzy – zajęcia praktyczne
  5.  Skład chemiczny, rodzaje i zastosowanie makaronów w gastronomii- Zajęcia teoretyczne
  6.  Sporządzanie potraw z wykorzystaniem makaronów – zajęcia praktyczne
  7.  Sporządzanie wypieków świątecznych – ciasta i ciasteczka-zajęcia praktyczne
  8.  Wypieki świąteczne – zajęcia teoretyczne
  9.  Szybkie i smaczne sałatki na każdą okazję – zajęcia teoretyczne
  10.  Sporządzanie sałatek – zajęcia praktyczne
  11.  Skład chemiczny mleka i jego wpływ na organizm ludzki-zajęcia teoretyczne
  12. Wykorzystanie mleka w technologii gastronomicznej, sporządzanie potraw z wykorzystaniem mleka – zajęcia praktyczne
  13. Zastosowanie powideł w technologii gastronomicznej – zajęcia teoretyczne
  14. Sporządzanie potraw z wykorzystaniem przetworów owocowych – zajęcia Praktyczne.
  15. Skład chemiczny, rodzaje i zastosowanie ryżu w technologii gastronomicznej
  16. Sporządzanie potraw z ryżu – zajęcia praktyczne

Planowana liczba działań- 16 spotkań  – w terminie od miesiąca września 2016 do kwietnia 2017r. Dwa razy w miesiącu. Terminy spotkań ustalane na bieżąco.

Działania towarzyszące przeprowadzone przez Magazyn Mazowieckiego Oddziału Okręgowego Polskiego Czerwonego Krzyża w Pułtusku do dnia 02.12.2016r zgodnie z powyższym planowaniem:

  • zajęcia teoretyczne i praktyczne dnia 19.09.2016r.
  • zajęcia teoretyczne i praktyczne dnia 18.10.2016r
  • zajęcia teoretyczne  dnia 07.11.2016
  • zajęcia praktyczne   dnia 14.11.2016

 

Sporządziła:

Wiesława Przygodzka

Honorata Krzywoń

Autor wpisu