PLAN DZIAŁAŃ TOWARZYSZACYCH W ramach funkcjonowania Magazynu Mazowieckiego Oddziału Okręgowego Polskiego Czerwonego Krzyża w PUŁTUSKU (Oddział Rejonowy PCK w Pułtusku, ul. 3 Maja 3). "PO PŻ'' PODPROGRAM 2016
Realizacja działań zgodnie z umową POPŻ/O/4/2016 z dnia 10.08.2016 zawartą pomiędzy Agencją Rynku Rolnego a Polskim Czerwonym Krzyżem.
PO PŻ 2014 -2020 jest finansowany ze środków Unii Europejskiej FEAD) i ze środków krajowych (budżet państwa) w odziale 85% i 15%. Alokacja Funduszu dla Polski na okres realizacji w latach 2014-2020 wynosi około 473 mln EUR (w cenach bieżących). Wkład środków krajowych w ynosić będzie około 83 mln EUR. W ramach Podprogramu 2016 do magazynów organizacjami pozarządowymi o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalny, w tym Polskiego Czerwonego Krzyża, trafi ponad 61 tys. ton artykułów spożywczych o łącznej wartości ponad 238 mln zł.
DZIAŁANIA W RAMACH ŚRODKÓW TOWARZYSZĄCYCH MAJĄCE NA CELU WZMOCNIENIE SAMODZIELNOŚCI I KOMPETENCJI
W ZAKRESIE PROWADZENIA GOSPODARSTWA DOMOWEGO
REALIZOWANY TEMAT:
- „Warsztaty kulinarne” dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów Kulinarnych , dietetyków pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych – zajęcia praktyczne
- „Warsztaty dietetyczne” i dotyczące zdrowego odżywiania – zajęcia teoretyczne
Planowane tematy WARSZTATÓW :
- Pierogi – tradycyjna polska potrawa w nowej odsłonie – zajęcia teoretyczne Prezentacja multimedialna
- Festiwal pierogów – zajęcia praktyczne
- Potrawy włoskie z wykorzystaniem polskich produktów- zajęcia teoretyczne
- Pizza- tradycyjna włoska potrawa na 6 sposobów- festiwal pizzy – zajęcia praktyczne
- Skład chemiczny, rodzaje i zastosowanie makaronów w gastronomii- Zajęcia teoretyczne
- Sporządzanie potraw z wykorzystaniem makaronów – zajęcia praktyczne
- Sporządzanie wypieków świątecznych – ciasta i ciasteczka-zajęcia praktyczne
- Wypieki świąteczne – zajęcia teoretyczne
- Szybkie i smaczne sałatki na każdą okazję – zajęcia teoretyczne
- Sporządzanie sałatek – zajęcia praktyczne
- Skład chemiczny mleka i jego wpływ na organizm ludzki-zajęcia teoretyczne
- Wykorzystanie mleka w technologii gastronomicznej, sporządzanie potraw z wykorzystaniem mleka – zajęcia praktyczne
- Zastosowanie powideł w technologii gastronomicznej – zajęcia teoretyczne
- Sporządzanie potraw z wykorzystaniem przetworów owocowych – zajęcia Praktyczne.
- Skład chemiczny, rodzaje i zastosowanie ryżu w technologii gastronomicznej
- Sporządzanie potraw z ryżu – zajęcia praktyczne
Planowana liczba działań- 16 spotkań – w terminie od miesiąca września 2016 do kwietnia 2017r. Dwa razy w miesiącu. Terminy spotkań ustalane na bieżąco.
Działania towarzyszące przeprowadzone przez Magazyn Mazowieckiego Oddziału Okręgowego Polskiego Czerwonego Krzyża w Pułtusku do dnia 02.12.2016r zgodnie z powyższym planowaniem:
- zajęcia teoretyczne i praktyczne dnia 19.09.2016r.
- zajęcia teoretyczne i praktyczne dnia 18.10.2016r
- zajęcia teoretyczne dnia 07.11.2016
- zajęcia praktyczne dnia 14.11.2016
Sporządziła:
Wiesława Przygodzka
Honorata Krzywoń